marți, 17 august 2010

SOMATIE PUBLICA ADRESATA CONSILIULUI DE MEDIERE DE UNIUNEA MEDIATORILOR BANCARI

Somatia a fost inregistrata oficial la Consiliul de mediere sub nr.2213/17.08.2010


SOMATIE PUBLICA

Catre,

Consiliul de Mediere- Bucuresti str.Sf. Stefan, nr.7, sectorul 3

Într-o societate întemeiată pe respect faţă de justiţie si justitiabil, mediatorul îndeplineşte un rol eminent.

Misiunea sa nu se limitează doar la executarea fidelă a unui mandat în cadrul legii.

Într-un Stat de drept, mediatorul este indispensabil justiţiei şi justiţiabililor şi are sarcina de a apăra drepturile şi libertăţile acestora si de a contribui in mod impartial la rezolvarea pe cale pasnic-amiabila a litigiului sau conflictului dintre parti.

Misiunea lui, îi impune îndatoriri şi obligaţii multiple, faţă de partile aflate in conflict si celelalte autoritati ale statului in fata carora mediatorul prin abilitatile personale si tehnici dezvoltate de mediere reuseste sa stinga in totalitate sau sa aplaneze partial litigiul ori conflictul aflat in stare incipienta ori avansata.

O profesie liberală şi independentă, supusă respectării normelor pe care ea şi le-a impus, este un mijloc esenţial de apărare a drepturilor omului în faţa Statului şi a altor puteri.

Fiecare profesie are normele sale specifice, care derivă din propriile sale tradiţii. Ele sunt adaptate organizării domeniului de activitate al profesiei în toate tarile spatiului Comunitar European, precum şi procedurilor juridice, procedurilor administrative şi legislaţiei naţionale.

Nu este nici posibil şi nici nu este de dorit ca acestea să fie dezrădăcinate sau să se încerce generalizarea unor norme care nu sunt susceptibile de a fi generalizate.

Normele specifice fiecărei profesii se referă totuşi la aceleaşi valori şi relevă, de cele mai multe ori, o bază comună.

Scopul definirii unor astfel de norme este îndeosebi acela de a atenua dificultăţile care derivă din aplicarea unei duble deontologii.

Multitudinea îndatoririlor care îi revin mediatorului impune din partea acestuia o independenţă absolută, liberă de orice presiune, îndeosebi de cea derivată din propriile sale interese sau datorată influenţelor din afară.

Această independenţă este, de asemenea, necesară atât pentru încrederea în justiţie, cât şi pentru încrederea în imparţialitatea mediatorului.

Prin urmare, Consiliul de mediere trebuie să evite orice prejudiciere a independenţei sale şi să vegheze la a nu neglija etica sa profesională din dorinţa de a fi pe plac clienţilor săi sau terţilor.

Această independenţă este necesară atât în activitatea juridică, cât şi în alte probleme de natură juridică, iar consultanta acordată de mediator clientului său nu are nici o valoare reală atunci când ea a fost făcută doar de complezenţă sau din interes personal ori sub efectul unei presiuni din afară.

Nu pot exista relaţii bazate pe încredere, atunci când cinstea, probitatea, spiritul de dreptate şi sinceritatea membrilor Consiliului de mediere sunt puse sub semnul îndoielii.

Pentru mediator, aceste virtuţi tradiţionale sunt obligaţii profesionale.

Consiliul de mediere este autoritatea nationala de reglementare si control in domeniul medierii, iar in baza prerogativelor sale legale, este responsabil in fata publicului larg si a mediatorilor, de apararea prestigiului profesiei de mediator, apararea intereselor mediatorilor autorizati si respectarea legislatiei in domeniu si in general.

Consiliul este indrituit dar si obligat sa ia măsuri pentru respectarea prevederilor conţinute de legislatia in vigoare referitoare la mediere si alte acte normative in care sunt stipulate prevederi exprese privind aplicarea si folosirea procedurilor de mediere.

Din pacate,membrii Consiliului de mediere si-au inteles gresit rolul social ca reprezentanti ai mediatorilor, precum si responsabilitatile pe care le au fata de sistemul juridic din Romania, confundand si transformand institutia medierii in afacere de,, famiglie”.

Continutul ,,Somatiei”, asumata public de catre membri Consiliului de Mediere este un pas catre normalitate, intr-o societate in care se asteapta ca mediatorul sa actioneze ca un factor de stabilitate sociala, prin contributia la rezolvarea conflictelor.

Ca urmare a celor expuse mai sus, Uniunea Mediatorilor Bancari ca asociatie profesionala reprezentativa la nivel nalional, in interesul tuturor mediatorilor autorizati si a institutiei medierii

S O M E A Z A P U B L I C

Consiliului de mediere reprezentat prin Presedinte Anca Elisabeta Ciuca, ca pana la data de 20.08.2010 sa iasa de sub sfera ilicitului,sa indeplineasca si sa anunte public pana la aceasta data :

,,Organizarea ,,Conferinte Extraordinare” cu participarea tuturor mediatorilor activi, ce au declarata o forma de exercitare a profesiei inscrisa in Tabloul mediatorilor autorizati”.

Data de sustinere a conferintei nu va fi mai tarziu de 31.08.2010.

Conferinta va avea ca obiectiv principal:

a) alegerea prin vot deschis a ,, Comisiei Electorale” , formata din mediatori autorizati, alti decat cei din Consiliul de mediere, in sarcina careia va cadea organizarea de alegeri pentru un nou Consiliu de mediere, conform prevederilor legale in vigoare;

b) constatarea de catre mediatorii autorizati, participanti la conferinta, prin majoritate simpla ca membrii consiliului de mediere incepand cu data de 06.01.2010 se afla in sfera ilicitului, fiind lipsiti de capacitatea juridica de exercitiu, fapt pentru care fac obiectul unui dosar penal aflat in solutionare pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 si a mai multor dosare penale aflate in solutionare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, Parchetul Sectorului 4 si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

c) constituirea unei comisii din randul mediatorilor pentru verificarea legalitatii tuturor hotararilor si deciziilor emise de catre Consiliul de mediere incepand cu data de 06.01.2010.

Pana la data de 06.01.2010, membrii Consiliului de mediere aveau obligatia sa organizeze alegeri pentru constituirea noului Consiliu de mediere conform art III din L - 370/2009 pentru modificarea si completarea L - 192/2006 referitoare la mediere.

In cazul in care membrii Consiliului de mediere nu se conformeaza continutului somatiei, pana la termenul stabilit, Uniunea Mendiatorilor Bancari isi rezerva dreptul legal de a sesiza Presedintele Romaniei, Guvernul, Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, Parchetul General, Senatul , Camera Deputatilor si Comisia Europeana responsabila cu monitorizarea Romaniei privind ,, Raportul pe Justitie”, inclusiv va transmite o informare separata D-lui Barosso

Uniunea Mediatorilor Bancari tinand cont de monitorizarea Comisiei Europene privind Raportul pe Justitie, pentru Romania, considera ca, neimplicarea Consiliului de mediere si a Presedintelui Anca Elisabeta Ciuca, aduce grave prejudicii imaginii justitiei din Romania atingand interesele tuturor mediatorilor autorizati precum si cetatenilor tarii, medierea avand un rol foarte important pentru infaptuirea actului de justitie.

Tot odata Uniunea Mediatorilor Bancari va cere sanctionarea membrilor Consiliului de mediere si Presedintelui Anca Elisabeta Ciuca pentru neimplicarea in promovarea si implementarea institutiei medierii conform cerintelor Directivei 52 a Uniunii Europen

Presedinte Director relatii externe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu