luni, 7 septembrie 2009

D-NA ANCA CIUCA-LA CONFERINTA DE LA BRASOV S-A PURTAT UN DIALOG REAL INTRE PARTICIPANTI

Medierea nu-i a lor,e a noastra a tuturor!

Poza 5

Buna ziua,

Doresc sa va aduc la cunostinta cateva aspecte referitoare la reuniunea din 5 septembrie 2009 de la Brasov.

Presedintele si vicepresedintele Consiliului de mediere au fost prezenti la intalnirea organizata de Tatu Tudor si Asofronie Constantin in data de 5 septembrie 2009, la Brasov, ca urmare a mandatului dat de Comisia Permanenta in 12 august si de asociatiile profesionale in 27 august.

La reuniunea de la Brasov din 5 septembrie au participat aproximativ 50 - 60 de mediatori, dintre care aproximativ 40 au ramas in sala pana la finalul evenimentului.

Organizatorii au inceput intalnirea prin a-si manifesta dezamagirea ca nici unul din invitatii anuntati (presedintele Uniunii europene a mediatorilor, reprezentant al Ministerului Justitiei, autoritati locale), nu a raspuns invitatiei de participare, dar si fata de numarul extrem de redus al mediatorilor prezenti, in raport cu numarul celor pe care ii asteptau sa participe.

In deschidere a fost prezent si dl. Bogdan Olteanu, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, care a luat cuvantul pentru a-i incuraja pe mediatori sa gaseasca solutii de depasire a disputelor, astfel incat mediatorii sa ramana in continuare cei care isi decid destinele si sa nu se ajunga in situatia in care Ministerul Justitiei sa preia organizarea si administrarea profesiei.

A mai fost prezenta si dna Elena Bustea, din partea Asociatiei Avocatilor Mediatori “Cristian Iordanescu”, iar in luarea sa de cuvant a aratat deasemena ca doar prin dialog se poate depasi situatia prezenta, cea care a motivat organizarea evenimentului de la Brasov.

Atat dl. Olteanu, cat si dna Bustea au parasit sala dupa ce au luat cuvantul in deschiderea reuniunii, motivand ca trebuie sa fie prezenti la un alt eveniment.

Scopul declarat de organizatori al evenimentului de la Brasov a fost acela de a formula propuneri referitor la modul de iesire din situatia de blocaj creata prin intarzierea unui rapsuns din partea Ministerului Justitiei privind validarea noii conduceri aleasa in 23 mai 2009.

Ei au anuntat ca propunerile formulate la finalul evenimentului de catre participanti, vor fi depuse la Consiliul de mediere, dar si la Ministerul Justitiei.

Dintre mediatori au fost alesi 3 reprezentanti, altii decat organizatorii, care si-au asumat sarcina sa intaocmeasca un proces verbal al discutiilor. Toate propunerile formulate au fost supuse la vot, iar rezultatul a fost inclus in procesul verbal.

Organizatorii au promis ca vor trimite cel mai tarziu miercuri 9 septembrie 2009 documentul la Consiliul de mediere, pentru a fi postat pe site.

Inca de la inceput atat eu, in calitate de presedinte cat si dl. Adi Gavrila, in calitate de vicepresedinte al Consiliului de mediere, am subliniat faptul ca suntem prezenti pentru a putea raspunde eventualelor intrebari venite din partea mediatorilor, aducand astfel clarificari ce pot contribui la formularea unor propuneri concrete si in cunoastinta de cauza, de depasire a situatiei create de intarzierea raspunsului Ministrului Justitiei referitor la validarea membrilor alesi in 23 mai 2009, pentru consitituirea urmatoarei conduceri a Consiliului de mediere.

Mediatorii prezenti au sustinut ideea ca discutiile sa se poarte doar cu privire la solutii si sa fie excluse din luarile de cuvant atacurile la persoana.

In majoritatea timpului acest lucru a fost posibil si s-a purtat astfel un dialog real intre participantii la eveniment si conducerea Consiliului de mediere.

Au fost aduse in discutie in repetate randuri aspecte legate de regulamentul privind alegerile, regulament in care au si fost identificate aspecte ce ar trebui modificate.

Ca o concluzie generala, atat reuniunea de la Brasov din 5 septembrie, cat si intalnirea din 27 august organizata cu asociatiile profesionale, au adus in prim plan nevoia de a gasi calea catre dialog intre partile implicate in disputa legata de validare, dar si dorinta ca medierea ca profesie sa fie gestionata de mediatori.

Atat presedintele cat si vicepresedintele Consiliului de mediere si-au aratat disponibilitatea de a continua dialogul intre diferitele organizatii profesionale, pana la rezolvarea completa a disputelor actuale si validarea viitoarea conduceri a Consiliului de mediere.

Anca Elisabeta Ciuca

Presedinte al Consiliului de mediere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu