miercuri, 16 septembrie 2009

Noul apel al organizatorilor conferintei la CM si mediatori

Stimaţi colegi! În cadrul demersurilor întreprinse potrivit hotărârilor conferinţei de la Braşov, se desfăşoară în aceasta perioada doua activităţi importante:
- depunerea de candidaturi pentru comisia electorala, care se va ocupa de organizarea de noi alegeri, in locul consiliului de medierea care nu are atributii in acest sens potrivit legii, ROF CM si ROAMCM, nu mai are capacitate juridica de exercitiu si nu mai poate lua hotarari legale, activitatea sa fiind in intregime blocata,
- consultarea larga a mediatorilor, asupra celor 4 solutii identificate de mediatori pentru iesirea din criza actuala, din care trei au ca urmare organizarea de noi alegeri, asupra altor probleme determinate de lipsa de reglementare si care vor face obiectul modificarii legii, precum si celor 2 regulamente de catre viitorul consiliu. Pentru aceasta este necesara descarcarea formularului cu chestionarul de consultare, completarea lui fara date personale si introducerea intr-un plic, sigilat, semnat si stampilat cu stampila formei de exercitare a profesiei sau a postei. Pentru cei din primul caz se pot aduna plicurile respective intr-un plic mai mare si acestea pot fi trimise si prin curieri - voluntari care au drum prin Bucuresti. Aceasta propunere a venit in sprijinul reducerii cheltuielilor si drumurilor la posta, culmea de la niste mediatori bucuresteni, fiind acceptata, cu inregistrararea destinatarilor si respectarea stricta a confidentialitatii, prin separarea de plic a chestionarului nesemnat.
In interesul ascultarii opiniilor dvs. va rugam sa dati curs acestei consultari pe care altii nu au facut-o in 3 ani, de care va depinde pe viitor evitarea unor astfel de crize si perioade indelungate de activitate a consiliului. Fata de cei 67 din 69 mediatori care au riscat la Brasov votand pe fata, inaintea conducerii CM, dvs. aveti siguranta si comoditatea anonimatului, dar care este la fel de important ca prezenta la votul direct, urmand a fi folosit votul prin corespondenta si la alegeri, pentru a asigura o sustinere cat mai larga si democratica a candidatilor de catre mediatorii din toata tara, nu numai de amicii adusi la conferinta sau cu mandate dubioase.
Nu conteaza ce votati la fiecare intrebare, conteaza ca sa se contureze o majoritate cat mai larga de opinii privind problemele puse in dezbatere. Contam pe atitudinea civica a dvs. si pe dorinta de iesire din impasul actual, cat mai repede si cu acordul majoritatii mediatorilor. Nu conteaza deasemenea cum ati apreciat motivele actiunii noastre dupa ce consiliul ales la 23 mai nu a fost validat de peste 3 luni, nu conteaza de partea cui va pozitionati a CM sau a participantilor la conferinta extraordinara, important este sa fie cat mai multi respondenti la consultare.
Dupa aceasta consultare vor fi inutile si ineficiente alte masuri sustinute de o minoritate sau unele persoane, hotararile esentiale despre mediere si mediatori le va lua CM numai dupa consultarea prealabila a acestora, potrivit legislatiei privind transparenta decizionala si conducerea participativa a activitatii in mediere, lucruri nerespectate pana acum si care au generat contestatiile la alegeri, alaturi de alte nereguli care v-au fost explicate pana acum de mai multe ori.
Apelam la dvs. sa fiti realisti si pragmatici macar acum, cand se stie ca ministerul nu va valida niciodata pe alesii de la 23 mai, si cand majoritatea covarsitoare a mediatorilor de la conferinta si cei care au raspuns sondajului premergator, au sustinut ca aceasta solutie a noilor alegeri, organizate de o comisie electorala neutra si independenta, este singura care ne-a mai ramas de aplicat, daca membrii primului consiliu cu mandat expirat si fara capacitate de exercitiu nu vor sa-si dea demisia si nu pot organiza ei alegeri, iar cei nevalidati nu renunta la un mandat nematerilizat.
Va rog sa tineti cont stimati membri ai CM ca la conferinta nu au fost suficiente cereri, dar avem acum aproape 50 si adunam in continuare, pentru REVOCAREA DIN FUNCTIE a dvs. daca ne mai puneti piedici in aplicarea hotararilor de la Brasov. Nu am facut caz de aceasta a patra solutie si nu am ales calea unei confruntari de acest gen inca, sperand ca ati inteles cursul istoriei si ca nu vreti sa va compromiteti total imaginea si sansele de a mai fi votati la urmatoarele alegeri. Dar nu mizati mult pe rabdarea noastra, ati intins coarda prea mult si daca nu colaborati la acest demers, nu va fi cale de intors.
Prin urmare, stimati colegi si membri ai CM, faceti-va datoria de a va pronunta la aceasta consultare, fiind o forma legala de luare a deciziilor, fara incalcarea vreunei norme in vigoare si dreptului comun, in conditiile in care nu mai avem organ de conducere apt sa ia decizii.
Asteptam si alte inscrieri pentru comisia electorala (7 membri titulari si 2 supleanti), care va fi desemnata prin tragere la sorti dintre cei care se ofera voluntari, cu restrictiile votate la conferinta si anuntate pe site si email-uri, pana la 30 septembrie.
Raspunsurile la chestionar sunt asteptate pana la 20, fiind posibila o prelungire a termenului, poate pana la 25 septembrie, datorata boicotarii acestei consultari de catre conducerea CM care a refuzat sa mai publice chestionarul si anuntul pe site-ul CM. Desi acesta este platit din banii nostri si nu este proprietatea privata a celor din Consiliu, desi noi facem apel pentru plata taxei exagerate de administrare pentru ca acesta sa functioneze, desi conducerea CM a fost de acord la Brasov cu publicarea si comisia electorala, intorsi in cuibul de viespi de la Bucuresti s-au razgandit si ne saboteaza. Toate acestea vor fi rasplatite de cine trebuie, cum trebuie, dar rautatea si frica lor de alegeri ne tergiverseaza actiunile spre solutionarea conflictului, transformand criza in agonie, dupa care urmeaza constatarea legala a decesului acestui organ amputat si lipsit de puterea institutionala necesara.
Nu mai facem polemici cu cei care nu vor iesirea din criza, care nu accepta dialogul si opinia majoritatii, apelam la simtul practic si esenta medierii: identificarea intereselor si nevoilor mediatorilor, a solutiilor si orientarea catre rezolvarea conflictului si a crizei pentru revenirea la legalitate si normalitate, in relatiile dintre CM si mediatori, intre acestia si minister. Apelul nostru urmareste sa deschida ochii, sufletul si mintea celor care isi pot da seama ca au stat deoparte prea mult timp si indiferent parerile lor despre noi, consiliu si criza, trebuie sa se hotarasca odata ce este de facut si sa treaca de la expectativa, neutralitate, opozitie la constructia noii familii a mediatorilor, in legalitate si impacare.
Drumul catre normalitate si legalitate trece prin aceste doua activitati la care va invitam sa raspundeti. Este in joc soarta acestei profesii si au ignorat-o prea mult. Este timpul sa va implicati si sa participati la solutionarea acestei crize si reluarea activitatii consiliului. Ceea ce facem va defini medierea in urmatorii ani.
Cu stima si speranta ca veti da curs apelului nostru, va dorim numai bine!

Asofronie Constantin si Tatu Tudor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu