marți, 22 septembrie 2009

SOLUŢIA FINALĂ A CRIZEI MEDIERII VA VENI DE LA MEDIATORI


După două săptămâni de la conferinţa extraordinară a mediatorilor organizată la Braşov de mediatorii Asofronie Constantin şi Tatu Tudor, cu participarea a 69 mediatori şi a conducerii Consiliului de Mediere (CM), lumea se aştepta să fie făcuţi de consiliu şi colegii noştri paşii necesari pentru reconciliere, dezbateri, identificarea demersurilor pentru ieşirea din criză, comunicarea unor decizii către Ministerul Justiţiei şi antrenarea mediatorilor în aplicarea unor hotărâri acceptate de majoritatea celor care încadrează această profesie, aflată încă la început de drum în România, la 3 ani de la promulgarea Legii nr. 192/1996 privind medierea şi exercitarea profesiei de mediator.
Din păcate, eforturile celor care au crezut că mediatorii prin însăşi aptitudinile, deprinderile şi cunoştinţelor acumulate sunt cei care vor pune diagnosticul şi vor lua măsurile de tratare a convulsiilor prin care trece profesia, au fost zădărnicite tocmai de specialiştii în negociere, formare şi mediere din consiliul rămas incomplet, nefuncţional şi cu mandatul expirat, care au mimat ca şi la 12 şi 27 august dialogul cu mediatorii şi asociaţiile profesionale cerut de o parte a acestora.
Deşi preşedintele şi vicepreşedintele consiliului au recunoscut că la Braşov s-a purtat un dialog real, s-a spus lucrurilor pe nume, s-au expus variante care s-au votat sub forma unor hotărâri, cu care în mare parte au fost de acord şi cei doi conducători ai autorităţii de reglementare, autorizare şi control, după conferinţă au refuzat solicitarea a 67 participanţi la conferinţă şi alte aproape patrusute de răspunsuri la consultarea (sondajul) premergătoare, neeaceptând soluţia organizării de noi alegeri şi menţinându-şi poziţia de revenire la minister cu solicitarea în continuare a validării membrilor aleşi la alegerile contestate de la 23 mai.
Pentru a avea o cât mai largă susţinere a hotărârilor în vederea prevenirii contestaţiilor de către cei care refuză dialogul sau discută numai între ei, cei din grupul de interese care a confiscat medierea, s-a propus de către noi continuarea consultării celorlalţi mediatori preocupaţi de soluţionarea crizei, dar care nu au putut sau nu au dorit să vină la conferinţă, după publicarea unui anunţ şi chestionarului pe site-ul consiliului, conform Rezoluţiei adoptate aproape în unanimitate de participanţii la conferinţă.
Cu toate că a fost de acord la conferinţă cu această consultare şi cu soluţia organizării alegerilor de către o comisie electorală neutră şi independentă, conducerea consiliului s-a răzgândit sub presiunea celor disperaţi după putere şi încasările din formarea mediatorilor, refuzând postarea chestionarului pe site-ul CM, continuând campania de denigrare a contestatarilor alegerilor, organizatorilor şi participanţilor la conferinţă, ministerului care nu-i validează.
În acelaşi timp organizează noi cursuri, vor să autorizeze noii mediatori, pentru că de la 01.01.2010 nu mai pot să se ocupe de formare decât firmele autorizate conform OUG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor!
Deşi actualul consiliu a rămas incomplet şi nefuncţional, fără capacitatea juridică de exerciţiu, deci fără posibilitatea legală de a lua orice hotărâri, deşi conducerea consiliului şi mulţi mediatori ştiu că cei aleşi la 23 mai nu vor fi validaţi din motivele de legalitate expuse de multe ori de noi, aceşti corifei auto-intitulaţi ai medierii blochează abuziv şi ilegal orice demers de ieşire din criză.
Vocile raţiunii exprimate de numeroşi mediatori, hotărârile de la Braşov şi prevederile actuale ale legii şi regulamentelor interne conduc spre soluţia organizării de către mediatori a unor noi alegeri, pentru desemnarea altor membri ai CM.
După întrevederile avute la minister şi alte foruri în ultimele săptămâni se conturează un răspuns categoric din partea ministerului care va confirma propunerile noastre de peste două luni de zile, la care membrii CM nu au achiesat. Din această situaţie complexă nereglementată de aceeaşi membri ai primului consiliu, generată de contestarea alegerilor organizate şi desfăşurate cu încălcarea legii şi regulamentelor în vigoare, se poate ieşi doar într-un fel.
SOLUŢIA FINALĂ DE IEŞIRE DIN CRIZA ACTUALĂ VA FI CEA ADOPTATĂ ÎN CONSENS DE MEDIATORI, DUPĂ O CONSULTARE A REPREZENTANŢILOR ACESTORA DE CĂTRE MINISTER ÎN PERIOADA URMĂTOARE, DAR PE BAZA MOTIVELOR DE CONTESTARE A ALEGERILOR ŞI A SOLUŢIILOR PROPUSE DE NOI, FĂRĂ VALIDARE!
Pentru a nu mai pierde timpul ca până acum şi pentru a reduce confuzia promovată de cei interesaţi de aşteptarea fără speranţă a validării celor contestaţi, pentru a ne angaja măcar în ceasul al doisprezecelea în ceva concret şi valabil până la redactarea documentului de către minister şi desfăşurarea consultării cerute din nou de noi, în faţa conducerii acestuia cu participarea membrilor consiliului, pentru acceptarea soluţiei identificate fără comentarii, SOLICITĂM:
1. Preşedintele şi vicepreşedintele CM să dispună afişarea anunţului chestionarului de consultare pe site-ul cmediere.ro în următoarele 24 de ore.
2. Preşedintele şi vicepreşedintele CM să comunice public faptul că recunosc legalitatea conferinţei de la Braşov şi a soluţiilor votate şi supuse dezbaterii publice prin consultarea solicitată a fi publicată pe site-ul CM.
3. Membrii CM să renunţe la respingerea fără discuţii a motivelor de nelegalitate şi a greşelilor comise în organizarea alegerilor de la 23 mai.
4. Membrii CM să renunţe la presiunile care le exercită din interese oculte şi oneroase asupra unor asociaţii pentru susţinerea în continuare a validării membrilor CM aleşi la 23 mai, pentru izolarea şi refuzul dialogului cu contestatarii, organizatorii şi participanţii la conferinţa extraordinară.
5. Organizarea unei întâlniri în data de 29 sau 30 septembrie la Bucureşti a membrilor CM cu reprezentanţii asociaţiilor şi mediatori voluntari, pentru adoptarea unor măsuri ce vor fi prezentate ministrului justiţiei. Reprezentanţii asociaţiilor vor participa pe baza de mandat şi vor prezenta opinia scrisă, pe bază de semnături, faţă de cele 4 soluţii de ieşire din criză, urmate oricare dintre ele de organizarea de noi alegeri.
6. Continuarea înscrierii candidaţilor pentru comisia electorală până la 30 septembrie, conform anunţului şi hotărârilor conferinţei.
7. Pregătirea dosarelor de candidat pentru alegeri conform HCM 1285/08.
8. Pregătirea candidaturilor pentru comisiile necesare alegerilor.
9. Încetarea oricăror noi acţiuni legale, contestaţii, articole de presă calomniatoare, email-uri şi forumuri care depăşesc cadrul polemicii normale.
10. Publicarea materialelor conferinţei, a acestui apel, a anunţurilor oficiale ori ale asociaţiilor/mediatorilor pentru soluţionarea crizei, pe toate site-urile.
Această solicitare la adresa membrilor CM şi apelul către mediatori poate asigura pregătirea deznodământului acestei crize de către mediatori în interiorul profesiei, până la apropiatul comunicat al ministerului.
Ignorarea acestora prin refuzul dialogului de către membrii CM, frica şi neimplicarea mediatorilor dăunează grav medierii şi candidaţilor.
Cu siguranţă că acesta nu este în interesul ministerului şi mediatorilor.

Mediator Constantin Asofronie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu